Το Φαράγγι του Βίκου είναι ένα από τα βαθύτερα και εντυπωσιακότερα φαράγγια της Ευρώπης με μοναδικούς γεωλογικούς σχηματισμούς και σπάνια χλωρίδα. Βρίσκεται 30 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη των Ιωαννίνων και εκτείνεται από τα χωριά Μονοδένδρι και Κουκούλι, ως το γεφύρι της Κλειδωνιάς. Αποτελεί τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού του Αώου – Βίκου και πολλοί το χαρακτηρίζουν ως το ελληνικό καταπράσινο Γκραν Κάνυον. Έχει μήκος δώδεκα χιλιόμετρα, βάθος που ξεπερνά τα 900 μέτρα και 1.100 μέτρα πλάτος. Για τις διαστάσεις του αυτές έχει καταγραφεί στο ρεκόρ Γκίνες ως το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου σε αναλογία με το πλάτος του.Το πέρασμα του φαραγγιού ανάμεσα σε δάση από αιωνόβια φυλλοβόλα δέντρα αποτελεί μία από τις πιο γνωστές πεζοπορικές διαδρομές και στην περιοχή συρρέουν έλληνες και ξένοι τουρίστες, μόνο και μόνο για να πραγματοποιήσουν τη διαδρομή. Η διάρκειά της είναι περίπου 5 ώρες και προσφέρει μοναδικές εικόνες φυσικού κάλλους. Ένα από τα καλύτερα σημεία της διαδρομής είναι οι πηγές του Βοϊδομάτη κάτω από το χωριό Βίκος, όπου υπάρχει και το γραφικό εκκλησάκι της Μονής της Παναγίας του Βίκου, η οποία χτίστηκε το 1783.

 

Ο Βοϊδομάτης είναι ένας μικρός παραπόταμος του Αώου με μήκος περίπου 15χλμ. Χαρακτηρίζεται ως ένας από τους καθαρότερους ποταμούς της Ευρώπης και δεν είναι τυχαίο ότι η ονομασία του ποταμού προέρχεται από το Σλάβικο Μπόντε – Ματ, που σημαίνει “καλό νερό”. Διασχίζει μία από τις ομορφότερες ορεινές τοποθεσίες της Ελλάδας, η οποία έχει χαρακτηριστεί εθνικός δρυμός από το 1973, αλλά και το φαράγγι του Βίκου που αποτελεί μνημείο φυσικής ομορφιάς. Με αφετηρία το φαράγγι του Βίκου, ο Βοϊδομάτης ποταμός, μέσα από μια εντυπωσιακή υδάτινη διαδρομή στεφανωμένη από αιωνόβια πλατάνια που υποκλίνονται στο διάβα του και παραδοσιακά πέτρινα γεφύρια, ενώνει τα κρυστάλλινα νερά του με τον Αώο ποταμό στον κάμπο της Κόνιτσας. Κατά μήκος του Βοιδομάτη συναντώνται ορισμένα από τα ομορφότερα μονότοξα, ηπειρώτικα γεφύρια. Το πιο διάσημο είναι το γεφύρι της Κλειδωνιάς (ή Κλειδωνιάβιστας), που βρίσκεται στν έξοδο της χαράδρας του Βίκου.

 

Γνωρίστε τις φυσικές ομορφιές του ποταμού και της ευρύτερης περιοχής μέσα από διάφορα αθλήματα, όπως rafting και kayak μιας και ο Βοϊδομάτης είναι κατάλληλος ποταμός ακόμα και για αρχάριους, ενώ οι πιο τολμηροί μπορούν να απολαύσουν μια βουτιά στις παγωμένες πηγές του. Για να απολαύσετε μια τέτοια περιπέτεια θα πρέπει να φτάσετε μέχρι την μοναδική Ήπειρο. Ως βάση σας μπορείτε να έχετε τα Ιωάννινα, την Κόνιτσα αλλά και τους πανέμορφους πετρόχτιστους οικισμούς του Ζαγορίου που διαθέτουν όμορφους ξενώνες και αρχοντικά.

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *