Ο νομός Αρκαδίας με τα εμβληματικά ιστορικά χωριά, όπως η Στεμνίτσα, η Δημητσάνα, η Καρύταινα και χώροι μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, όπως η Αρχαία Γόρτυνα. Ιστορικά μοναστήρια, που κρέμονται επιβλητικά πάνω από το καταπράσινο Φαράγγι του Λούσιου, όπως οι Μονές Τιμίου Προδρόμου και Φιλοσόφου. Ζωντανές παραδόσεις και μια εξαιρετική τοπική κουζίνα συνθέτουν, στον μοναδικό αυτό τόπο, ένα περίτεχνο μωσαϊκό ιστορίας, παράδοσης και λαογραφίας. Όλα αυτά μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον με κατάφυτα δάση, ορμητικά ποτάμια και εντυπωσιακά φαράγγια! Η ορεινή Αρκαδία με ιστορική συνέχεια από την αρχαιότητα έως σήμερα αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο για τους λάτρεις της παράδοσης, της ιστορίας και της φύσης!

 

Προσφέρει απλόχερα τη δυνατότητα για αξέχαστες εμπειρίες όλες τις εποχές του χρόνου.

Από τα εντυπωσιακότερα ποτάμια στην Ελλάδα είναι ο Λούσιος και ο Αλφειός.

Ο Αλφειός είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Πελοποννήσου και ο ίδιος θεός σύμφωνα με τη μυθολογία. Και τα δύο ποτάμια ρέουν μέσα από ένα εντυπωσιακό φαράγγι, με λευκούς ασβεστολιθικούς βράχους που υψώνονται πάνω από πυκνή βλάστηση. Μέχρι πρόσφατα η δύναμη του ποταμού είχε αξιοποιηθεί από τους κάτοικους της γύρω περιοχής με νερόμυλους χτισμένους στο πλάι του. Οι απότομοι γκρεμοί που υψώνονταν πάνω από τις όχθες παρείχαν καταφύγιο σε ερημίτες και μοναχούς οι οποίοι ζούσαν σε σπηλιές και μοναστήρια χτισμένα στους βράχους. Σε αυτό το μέρος, πραγματοποιείται μια από τις καλύτερες καταβάσεις ποταμού ράφτινγκ σε δύο από τα πιο όμορφα ποτάμια της Ελλάδας.

Ο Λούσιος παραπόταμος του Αλφειού, με μήκος περίπου 23 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με την παράδοση πήρε το όνομα αυτό επειδή στα νερά του έλουσαν τον νεογέννητο Δία οι νύμφες Νέδα, Αγνώ και Θεισόα. Οι πηγές του βρίσκονται στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, κοντά στο χωριό Καλονέρι και νοτιότερα στην περιοχή της αρχαίας Θεισόα. Το φαράγγι του Λούσιου είναι από τα πιο εντυπωσιακά της χώρας. Η διάσχιση του φαραγγιού είναι μοναδική εμπειρία, αφού όλη η περιοχή έχει ανακηρυχθεί χώρος υψηλής οικολογικής προστασίας λόγω του φυσικού κάλλους, της πανίδας και της χλωρίδας.

 

H κατάβαση ξεκινά από τη γέφυρα του Ατσιχόλου κοντά στην Καρύταινα της Αρκαδίας. Μέσα από αυτή την διαδρομή μπορείτε να ανακαλύψετε τα κρυμμένα θαύματα του ποταμού, να διασκεδάσετε ενώ κωπηλατούμε και να κολυμπήσετε στα κρυστάλλινα νερά. Η δυσκολία των περασμάτων που συναντάμε κατά τη διάρκεια της κατάβασης είναι εύκολη με μερικά μέτρια σημεία επιπέδου 2-3 βάσει της διεθνούς βαθμονόμησης δυσκολίας ποταμών. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ο όγκος νερού μειώνεται κάνοντας τη δραστηριότητα ευκολότερη και κατάλληλη για όλους, αρχάριους και οικογένειες με παιδιά. Την άνοιξη και το φθινόπωρο, ανάλογα με τις βροχοπτώσεις και τον όγκο νερού, η δραστηριότητα γίνεται πιο δύσκολη και ιδανική για όσους αναζητούν περισσότερη δράση και αδρεναλίνη.

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *